Dnevnik sumatraiste

Sunce tebi, sunce meni – kako ostvariti razumevanje u partnerskom odnosu

Posted On 8 јуна, 2019 at 11:35 am by / No Comments

Rasprave i svađe su deo svakog partnerskog odnosa. Ipak, problem nastaje kada one postanu učestale i kada se počnu dešavati na svakodnevnom nivou zbog stvari koje su, naizgled, sitnice. Partneri često ne razmišljaju o potencijalnim okidačima svog partnera, već u trenucima pojačanih osećanja razmišljaju isključivo o sebi i skoro da postaju sebični. Postići bezuslovno razumevanje u partnerskom odnosu nije lako, ali je svakako moguće – ukoliko svakodnevno primenjujemo empatiju i odvojimo vreme da saznamo malo više o našem partneru. Pitate se kako to više” kad vi sasvim dovoljno poznajete svog partnera?! Slažem se, ali da li ga zaista poznajete?

Neretko jedna reč, pokret, gest (ili nedostatak istih), dovode do rasprava između partnera koje često eskaliraju do svađe, čak i prekida komunikacije na određeno vreme. Poznajemo svoje partnere, ali koliko često zaista zalazimo u njihovu svest, u njihove uspomene, stresne situacije iz detinjstva ili prethodnih veza? Šta zapravo znamo o svojim partnerima i koliko manjak tog znanja, zapravo, postaje okidač za probleme u vezi?

Prvi korak u stvaranju harmonije u romantičnom odnosu je upoznavanje partnera i podizanje empatije na dovoljan nivo da uspemo da saslušamo šta to partner ima da nam kaže. Spoznavanje njihovih okidača i spuštanje ega na dovoljno nisku frekvenciju koja nam omogućava da saslušamo kako neke naše reči, ponašanje ili navike doprinose partnerovim osećanjima i šta oni zapravo za njega/nju predstavljaju, zaista mogu dovesti do promene dinamike u odnosu i proređivanju problematičnih situacija. Kada oba partnera spoznaju šta je okidač za onog drugog, postaju svesniji sopstvenog izražavanja i ispoljavanja emocija na način koji je problematičan, samim tim umanjujući šanse za svađu.

Ono što često radimo je poistovećivanje našeg partnera, kao ličnosti, sa njihovim ponašanjem. Svakako, ponašanje je oličenje našeg partnera, donekle. Ali, trebalo bi imati na umu da različiti faktori utiču na njihovo ponašanje i raspoloženje tokom dana, a da mi sami imamo određeno mišljenje o pojedinim, prihvatljivim ili neprihvatljivim stvarima koje se i kod nas, ponekad, menjaju iz dana u dan. Upravo u zavisnosti od raspoloženja. Ukoliko jedan partner uradi nešto što se drugom partneru ne dopada, važno je porazgovarati o tome i utvrditi razlog za to ponašanje. Problem nastaje kada počnemo kažnjavati” partnera tako što menjamo zajedničku rutinu. Na primer, ako svakog dana večerate zajedno, pijete kafu posle posla, čitate u krevetu, trenirate zajedno – nemojte to menjati samo zato što ste ljuti. Vaša ljubav prema partneru se ne menja u ovim situacijama; ljuti ste zbog njegovog ponašanja, a ne na njega samog. Kažnjavanjem svog partnera, zapravo kažnjavate sami sebe jer i vama nedostaje bliskost sa njim/njom, a zatvorena komunikacija stvara frustraciju.

Izbegnite začarani krug koji stvara jaz izmedju vas i vaše voljene osobe tako što ćete stvoriti uslove za zdravu, bezuslovnu komunikaciju i uzajamno razumevanje u vezi. Na kraju krajeva, vas dvoje ste tim, zbog čega biste radiili jedno protiv drugog?

mr Suzana Sjeničić, psihoterapeut, autorka knjige „Oslobođeni anksioznosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.